Хотел в “Слънчев бряг“ прие и настани близо 1 400 украински

...
Хотел в “Слънчев бряг“ прие и настани близо 1 400 украински
Коментари Харесай

Хотел в “Слънчев бряг“ настани близо 1 400 украински граждани

Хотел в “Слънчев бряг “ одобри и настани близо 1 400 украински жители, множеството от тях от Източна Украйна. В Бургаска област това е базата приела най-вече бежанци от войната. 

Това е някогашният хотел на веригата " Iberostar ", който в този момент е с нови притежатели. Сега едно от крилата е изцяло заето с украински бежанци, най-вече майки с деца. 430 са настанените в хотела деца до 13-годишна възраст, като най-малкото е бебе на 3 седмици. 

Настя от Одеса и Маргарита от Харков са пристигнали преди 4 дни в Слънчев бряг.

" Много съм признателна на този хотел. Благодарна съм на всички хора в България.. Вие сте извънредно гостоприемни. Малко облекла са ни нужни, само че ние през днешния ден ще отидем до един център, където  дадоха обещание, че ще ни дадат облекла. Когато тръгвахме взехме единствено най-необходимото, тъй че облекла малко ни липсват. Зная, аз прочетох че на нас ще ни дадат статут на краткотрайна протекция за една година. Все още сме в развой на обмисляне. Ние се надяваме войната да свърши по-рано от една година и скоро да се върнем у дома. 

В Одеса непрекъснато работи Противовъздушната защита, сирените вият. Ние видяхме какво се случи в Харков, в Мариупол, опасяваме се за нашите деца. Така че бяхме принудени да избягаме. Сега моят брачен партньор, майка ми и сестра ми – всички останаха в Одеса. Днес сирените не престават, не престават офанзивите и гърмежите, ние гледаме новините всеки ден. В съпоставяне с Харков, обаче, при нас в Одеса и малко по-спокойно. "

" Много добре се усещам. Благодаря на България доста гостолюбив народ, на нас доста ни харесва. Хотелът е доста прекрасен, храната е вкусна. Ние си прекарваме свободното време тук, децата са проведени, всичко е доста добре. Много благодаря!

В Харков обстановката е доста тежка, в този момент там падат доста бомби, разрушени са хиляди домове. Няма работа. Много е рисково. Има доста жертви, несъмнено че е тежко. Самият Харков обезпечи гратис рейсове и трен. От Харков пътувахме до Лвов, след Лвов до Чернивци, по-късно на рейс, с който стигнахме до тук. Накратко пътувахме 3 дни. На нас ни споделиха, че тук е хубаво и ние дойдохме тук. "

Животът в хотела тече обикновено както през туристическия сезон , единствено с малко повече вътрешна самоорганизация, описа шефът въз основата Христо Караилиев. 

" От няколко години ние наемаме много сериозен брой сезонен личен състав от Украйна. След експлоадирането на войната, доста от тях ни потърсиха с молба да спомагаме за настаняването им. Имаме настанени детски психолози, които започнаха да работят с децата. Трябваше да обособим перално помещение. За разлика от сезонните туристи, които идват за една или две седмици, настанените бежанци имат доста повече персонално пране. Закупихме пет нови перални машини. "

Караилиев прецизира, че  отново пораждат усложнения с регистрацията на бежанците от Украйна . Затова и хотелиери изпратиха писмо до Министерството на туризма, в което упорстват условието за статут да отпадне. 

" За правилното отчитане на нощувките на настанените чужденци, би трябвало да са регистрирани в Националния туристически указател посредством системата (ЕСТИ) и те да имат регистрация като лица търсещи краткотрайна протекция в България. Самият развой лишава дълго време. Системата започва от понеделник, ние уведомихме всички, че те би трябвало да се записват, в случай че желаят да получат подобен статут. Той им дава достъп и до здравната система, до обучение. 

Но се образуват огромни опашки и регистрацията става постепенно. А за майки с деца е мъчно да се разхождат по няколко пъти до пунктовете. Смятам, че е неотложно да се вземат ограничения, от страна на институциите, за облекчение на тази процедура. "

Животът в хотела наподобява спокоен и естествен, само че дамите плачат. Мислите им са в Украйна при околните, които са изоставили.  В думите на Лариса от Киев е събрана цялата им болежка. 

" Аз просто не разбирам по какъв начин по този начин приказват, че това е съветски мир. Руският мир ни донесе война. Той донесе гибел за нашите деца, за нашия народ. Напълно унищожиха главните ни градове, които ние доста обичаме. И по този начин ние си тръгнахме наложително, тъй като аз и моят наследник към този момент нямаме домове. Единият е изцяло опустошен, а другият-частично. Така, че ние сме принудени да станем бежанци. Ситуацията е комплицирана. 

Защо нас Бог не ни обича, за какво би трябвало да поносим това наказване? Защо Украйна внезапно стана щит за цяла Европа? "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР